Goraşet’te Kış Turizmi
Turizm denince her mevsim kendi karakteristik özelliklerini coğrafi konum ve jeolojik yapı ile ne kadar uyum içinde sunar ve yaşatırsa o kadar farklı güzellikler ortaya çıkar.
Kış turizmi de bir çok sportif aktivite ve organizasyonları içinde barındıran alternatif turizmin adrenalinin en yüksek olanlarından biridir.
Her türlü kayak sporlarının icra edildiği, karlı bir parkurda güneş banyosu yapıldığı sıcak ve soğuk bir arada teneffüs edilerek temiz bir havada tüm solunum yollarının çalıştığı bir gününüzün Goraşet’te geçtiğini hayal edebilirsiniz. Lakin unutmayalım ki en büyük projeler, uzak görünen tutkulu anların kocaman heyecanı bile en küçük hayallerle başlar.
Kış turizmine yakın bir zamanda kucak açacak Goraşet’in korhun tepesinden kayarak nomicor ya da barincol tarlalarına doğru iniş yaptığınızı düşünün. Bu hayalin gerçek olmasına katkı sunacak ilkokul öğrencilik yıllarınızdaki bağ ve mahulet’e kızakla kayarak gittiğiniz anılarınızı paylaşın sevdiklerinizle. Kim bilir, o zaman çoluk çocuk bir kış mevsiminde Goraşet’te kar topu oynarken göreceğiz birbirimizi.
Kenan Balcı
Yayla Turizmi ve Kutlu Köyü
Günümüzde insanların anonim kaldığı kitle turizminden ziyade tabiatla, çevreyle, değişik kültür ve yaşayışlarla bütünleşmeyi sağlayacak farklı turizm arayışlarına yöneldiklerini görmekteyiz. Doğayla iç içe bir yaşam biçimi sunan eko turizm ve yayla turizmi bu bakımdan öne çıkan turizm konseptlerinin başında gelmektedir.
Dinlenmek, şehrin ve çalışma hayatının stres ve yorgunluğundan kurtulmak için deniz ve kumdan ziyade dağları yaylaları ve kişiye özel planlamaların uygulanabildiği doğal ortamlar tercih edilmektedir.
Artvin, doğal yapının bozulmadığı, yöresel kültürlerin önemli oranda yaşanmaya devam ettiği, sakin ve huzurlu bir hayatın sürdürüldüğü köylere ve yaylalara sahip bir coğrafyadır. Yöresel lezzetlerin ve gastronomik zenginliklerin öne çıkmasına da fırsat veren bu durum coğrafi işaret ve çeşitliliğinde gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Artvin Ardanuç Kutlu ( goraşet ) köyü nün doğal güzellikleri, köyle birlikte bağları ve yaylaları olan bir coğrafi yapıya sahip olması, dereleri, içilebilir doğal pınar sularının olması ve tarihi Petrikisman kalesiyle bir eko-turizm bölgesi ve özellikle yayla turizmi bölgesi olma özelliğini taşımaktadır.
Kutlu köyünde ve yaylasındaki doğal yapı çeşitli doğa ve hava sporlarının yapılabilmesi için ayrı bir fırsat sunmaktadır.
Kutlu köyünün alt tarafında bulunan Yayikana şelalesi gezilebilir duruma getirilerek Köyün bağlarına kadar uzanan vadi içinde bir yürüyüş parkurunun belirlenmesi ziyaretçilerine ve doğa severlere harika bir deneyim sunma potansiyeline sahiptir. Benzeri gezilerin Kutlu köyü yaylasına hatta daha ileride ki krater gölü olan Karagöl e kadar yapılması harika bir keşif olacaktır.
Ayrıca bu coğrafya da ki bitki çeşitliliğinin ve endemik bitkilerin doğal ortamlarında görülmesi ve incelenmesi bilimsel güzellikleri olan bir deneyim olacaktır.
Dünyanın her geçen gün daha çok ihtiyaç duyduğu içilebilir temiz su kaynakları konusunun sıkça ele alındığı bu zamanda Kutlu Köyünün bağlarında ki Akalt pınarı, Barnazgil suyu, köy içinde ki Tahnola ve kodana suları, barevan mevkiinde ki naplat ve reşidin suyu, Kutlu köyü yaylasında ki Biberli pınarı görülmeye değer bir panoramik yapı içerisinde olmakla birlikte en sıcak mevsimde bile soğuk ve en yüksek kalitede kaynağından içilebilir doğal pınar sularıdır.
Kutlu köyünün bu doğal zenginliklerini yaşamak ve yaşatabilmek için, tarihi eserlerini turizme kazandırma çalışmalarına paralel olarak şüphesiz ki konaklama ve hizmet sorununu giderebilecek gelişmeler ve çalışmalar olmalıdır. Bu bağlamda yakın bir zamanda pansiyon ve butik otel tarzında işletmelerin oluşması, Kutlu Köyünün bir tatil köyü olması yolunda çalışmaların başlatılması sevindirici ve gurur vericidir. Petrikisman kalesinin bulunduğu Kutlu köyü bağlarında ki eski ahşap evler restore edilerek yeniden hayata döndürülmelidir. Kutlu Köyü kış turizmi bakımından da kayak sporlarının en güzel şekilde yapılabileceği jeolojik bir yapıya sahiptir. Korkhun tepesinden Nomicor ve Barincol istikametine açılan alanlar her türlü kayak sporunun kolayca yapılmasında örnek teşkil edecektir.
Sonuç olarak dağları ve bağları olan nadide bir köy olarak Ardanuç kutlu köyü turizm potansiyeli çok yüksek olan köylerin başında bulunmaktadır. Merkezi Ankara da olan ( kutlu-der )Kutlu Köyü dayanışma ve kalkındırma derneğinin organizasyonuyla gerçekleştirilen kale ve yayla festivali her yıl desteklenerek gerçekleştirilmelidir. Bu sayede dayanışma ve paylaşma hareketlerinin sonucu olarak elde edeceğimiz gücümüzle birlikte kalkınmamızı sağlayacak olan turizm faktörü daha sağlıklı bir şekilde gelişerek yükselecektir.
Kenan Balcı