Artvin HAVA DURUMU
BİZE ULAŞIN (0532) 395 42 98

Güncel

KUTLU-DER

Bibinor KAYASI

- +
                         Bibinor kayasından Lomicor tepesine…
                         Kutlu Köyü
                        Artvin Ardanuç Kutlu Köyü engebeli arazisi, uzun dereleri dağlara oylum yamaçları ile uçtan uca seyrine doyulmaz bir coğrafyadır. Doğa yürüyüş parkurumuzun başlangıç noktası olan Lomicor tepesi bir çok vadiyi bir arada görebileceğimiz bir noktaya hakimdir. Tepeden aşağı kuş bakışı baktığınızda bir tarafta ormanlık lar içinde mahulet mahallesini diğer tarafta cobaret denilen heyelanlı bir arazi ve kutlu köyü bağlarını görürsünüz. Bağların tam ortasında ise petrikisman kalesi nin heybeti göze çarpar.
Lomicor tepesinden hareketle ince yol çamlık ormanlarının üst tarafından yol alırsınız. sonra beyaz Topraklık denilen bir alandan geçer yolunuz.
Arzu ederseniz sağ tarafta ki ormanlık alanda bulunan soğuk pınar suyundan
içebilirsiniz. ( kutlu köylüler punğarın önü derler).Buradan hareket ettiğinizde geçiş güzergahınız çift köknar denilen yerden düz bir alana iner. Yatak denilen düz alanın hemen önünde eski bir ev bir samanlık ve harman görürsünüz. Bu yerleşim yeri ve yürüyüş yolunuzun geçtiği yere kosa nın sırtı derler. Bu yolun sonunda düzlük alanlar son bulur ve kursiket denilen tarlalar ve çoğunluğu Pelit denilen yapraklı ağaçlardan oluşan bir alana gelirsiniz. Bu noktadan itibaren paraşütle atlayabileceğiniz derinlikte kutlu köyü bağlarını ve karvenex denilen tarlaları görürsünüz. Sol tarafınızda pikalt deresi adı verilen kocaman bir vadi vadinin sonunda ise bibinor taşı denilen bir kaya gözünüze çarpar. Sol taraftan gelen şinnar deresi ile pikalt deresinin serin suları Bibinor kaya sının önünde birleşerek yoluna devam eder. Petrikisman Kalesi ise karvenex tarlalarının tepe noktasında yer alır. Bulunduğunuz yüksek nokta dan kale ye doğru dikey olarak inen yamaçlara ise tetrop adı verilir.
                    Kutlu köyü bağlarına inmişken kahve molası vereceğiniz serin bir dere kenarı olması gerekir. İşte burası kaleye 150 metre uzaklıktaki Akalt suyu ve deresidir. Yaz sıcaklığının ortasında buz gibi soğuk akan Akalt suyu yöre de çok meşhurdur ve tadına doyamayacağınız bir güzelliktedir.
                   Bu gezimizi bağlar muhitinde yer alan eski ahşap evleri de görebileceğimiz zelat, yukarı mahalle, aşağı mahalle, kombahet, gibi yerleri de dolaşarak noktalayabiliriz.
Not: Artvin Ardahan bölgesi arkeolojik yüzey araştırmaları çalışmaları sonucunda elde edilen urartu dönemine ait yazılarda tetropi ülkesinden ve kalesinden bahseden bölümler vardır. Kutlu köylülerin tetrop dedikleri bu yerin ve petrikisman kalesi nin yazıtlarda adı geçen tetropi ülkesi ile bir bağlantısı varımdır bunu şu an için bilemiyoruz.
Umarız ki kutlu köyü Kalesi detaylı bir incelemeden sonra tarihsel kimliğine kavuşur.
Not: Bu yazı kutlu-der Sakarya temsilcisi Kenan Balcı dan 

YORUM GÖNDERYorumlarınızı göndermek için alt kısımdaki formu kullanabilirsiniz.